nowy wykres strona 1
[O1] Kilka pytań o Octawie
Zwiń
X
-
[O1] Kilka pytań o Octawie
Witam wszystkich
Jestem nowy na tym forum ale do rzeczy od pewnego czasu poszukuje samochodu, moj wybór głownie jest skierowany na silniki benzynowe a co do modelu to na poczatku rozgladałem sie za A4 w budzie B5, passatem B5 i oczywisice octavia O1. I ostatnio to octawia mi chyba najbardziej odpowiada. ale tu moje pytanie: byłem przekonany ze silniki 1.8 20 V w pasacie audi i skodzie to sa te same silniki (Vw i audi silnik ten ma oznaczenie ADR a w skodzie AGN czy to znaczy ze te silniki są inne?? czy to tylko kwestia tego ze inaczej są montowane ( poprzecznie, wzdłużnie)??
Czytałem troche o tych silnikach i troche mieszane uczucia mam;/ podobno strasznie duzo pala. co Wy znawcy tematu powiedzie mi o nich.
A co z silnikiem 1.6 tym 100konnym jak to jedzie??
Z góry dziękuje za odpowiedz
-
-
Zamieszczone przez Smoczek1989silniki są inne?? czy to tylko kwestia tego ze inaczej są montowane ( poprzecznie, wzdłużnie)??Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Może sie myle albo złego słownictwa używam ale w takim razie wytłumacz mi jak jest zamontowany np ten silnik:
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
bo jak dla mnie on jest zamontowany wzdłużnie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mkania777Zamieszczone przez Smoczek1989silniki są inne?? czy to tylko kwestia tego ze inaczej są montowane ( poprzecznie, wzdłużnie)??
mkania777 właśnie to jest największa różnica między tymi silnikami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauVW Passacie B5/B5FL przy przednim napędzie i silniku umieszczonym z przodu jest on ustawiony wzdłużnie.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
No bo Pasek miał być Audi przypuszczam że podczas projektowania uwzględniali napęd 4x4 Torsen.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mkania777Zamieszczone przez Smoczek1989silniki są inne?? czy to tylko kwestia tego ze inaczej są montowane ( poprzecznie, wzdłużnie)??
Także wyszło na moje
a tak poważnie wracają do tematu to co powiecie na temat AGN i jego pokrewieństwa z ADR?? warto sie zastanawiąć nad AGNem?? czy mniej problemowy jest jednak 1.6??
Komentarz
-
-
Ja oczywiście jako właściciel nowej Skody Octavii Tour bardzo polecam silnik 1,6 Mpi 102-konny -
na temat którego mogę napisać tu same plusy. Mam go dopiero 1,5 miesiąca
tak więc ktoś może powiedzieć że co ja o nim wiem, ale z własnego doświadczenia widzę już
dosyć dużo a jeszcze więcej wiem z netu i od kumpli mechaników bo przed jej zakupem
zrobiłem najpierw naprawdę duże rozeznanie. Mimo że mój samochód jest nowy to ma
dokładnie ten sam silnik co Skody, VW, Passaty i Seaty sprzed kilkunastu lat.
Jak dla mnie to jego wielka zaleta, bo mam pewność że wykonany jest w starej i przez wiele
lat sprawdzonej technologii. Ludzie na nim robili spokojnie 400-500 tys. km i te silniki nadal
żyły - jak na benzyniaka to nie lada wyczyn. Dodatkowo części tego silnika są bardzo tanie
a jego prostota konstrukcji daje to że nie ma się w nim co psuć a nawet jak już to każdy
mechanik z zamkniętymi oczami go naprawi. Czytałem gdzieś że remont kapitalny takiego
starszego silnika kosztuje 1500-2000zł (śmiech na sali).
Tak jak tu ktoś wyżej napisał - silnik bardzo elastyczny, nawet na czwórce można jechać
swobodnie 40km/h i nic nie muli, fakt że dużo pali w benzynie bo 10l na mieście i 6,5l na trasie (to akurat znośnie),
ale ja akurat mam darmową instalację LPG to na to nie zwracam uwagi. Fakt że nie jest gigantem
prędkości, ale taka jego specyfika że trzeba nim jeździć na wysokich obrotach jeżeli się chce porządnie
przycisnąć i trzeba go wtedy kręcić wysoko od najniższych biegów. Mimo to gwarantuję Ci że po 4tys
obrotów dostaje on takiego powera że aż miło. Tak samo na trasie - żeby szybko wyprzedzić to trzeba
zredukować i ostro docisnąć bo z samej piątki może być problem - ale spokojnie, przy odpowiedniej jeździe
to auto naprawdę nieźle śmiga. To samo w drugą stronę - bardzo fajnie i przyjemnie nim się jeździ spokojnie,
wtedy jest bardzo cichy i mięciutki. Fakt że po przekroczeniu 100km/h robi się głośno w środku, ale ja akurat
bardzo lubię dźwięk tego silnika przy wyższych obrotach bo jest czego posłuchać.
Dodam jeszcze ważną rzecz, że u mnie akurat przy instalacji zakładanej w salonie, którą
uznaje i poleca Skoda - nie ma żadnej różnicy w jeździe na gazie czy benzynie. Na LPG
przyspiesza dokładnie tak samo.
A propos tej Octavii I nad którą się zastanawiasz to Ci powiem że mam kilku kumpli którzy
mieli takie same z tymi właśnie silnikami 1,6 i wszyscy oni bardzo sobie to auto chwalili.
Ważne tylko żeby kupić Octavię po 2000r produkcji, bo wtedy chyba właśnie przeszła ona
face-lifting i dopiero od tego czasu stała się naprawdę bezawaryjnym autem i gwarantuję
Ci że nikt Ci o nim złego słowa nie powie albo nic złego na jego temat nie przeczytasz.
Tak samo każdy mechanik powie Ci to samo i wszystko w superlatywach.
Przykładowo mój kumpel z pracy i sąsiad mieli wcześniej tę Octavię kilka lat i kompletnie
nic się z nią nie działo, oboje mieli w gazie to tym bardziej tanio im wychodziło a robili
duże przebiegi to tym bardziej by się coś psuło. Jednemu i drugiemu przyszło jednak do głowy
żeby kupić sobie jeszcze lepsze auto i jeden kupił Passata 1,8 w benzynie a drugi Audi 1,9
TDI na pompowtryskiwaczach i od tego czasu plują sobie na brodę że sprzedali swoje Skody.
Wybór należy do Ciebie, ale ja naprawdę szczerze polecam Octavię z silnikiem 1,6 Mpi,
tylko wiadomo że jedynka będzie miała już trochę lat i dużo też będzie zależało jak
traktował ją poprzedni właściciel i jaką miała historię, bo na to nie ma siły i nawet najlepsze
auto może stać się szmelcem w rękach jakiegoś barana czy jak będzie po przejściach.
Zawsze jednak można dokładnie sprawdzić przed zakupem i tyle.
Pozdrawiam i polecam
Komentarz
-
-
mar979 wielkie dzięki za tak wyczerpujący opis tego silnika 1.6 jeszcze jedno pytanie co masz na mysli piszac
Zamieszczone przez mar979
Ważne tylko żeby kupić Octavię po 2000r produkcji, bo wtedy chyba właśnie przeszła ona
face-lifting i dopiero od tego czasu stała się naprawdę bezawaryjnym autem i gwarantuję
Ci że nikt Ci o nim złego słowa nie powie albo nic złego na jego temat nie przeczytasz.
Słyszałem o czymś takim jak bolączki wieku dziecięcego w nowo produkowanych samochodach ale aż taka maniane odstawile w tych pierwszych egzemplarzach??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Smoczek1989Słyszałem o czymś takim jak bolączki wieku dziecięcego w nowo produkowanych samochodach ale aż taka maniane odstawile w tych pierwszych egzemplarzach??
Komentarz
-
-
Re: Kilka pytań o Octawie
Zamieszczone przez Smoczek1989byłem przekonany ze silniki 1.8 20 V w pasacie audi i skodzie to sa te same silniki (Vw i audi silnik ten ma oznaczenie ADR a w skodzie AGN czy to znaczy ze te silniki są inne??
A tak serio to polecam stronke http://www.audiklub.org/silniki.html
W stajni VAG silnikow 1.8 było wiele...
Natomias co sie tyczy wymienionych to ADR był montowany:
Marka Kod Moc Poj. Cyl. Rozpocz. Zakoń. Model
Audi ADR 125 1.8 4 11/1994 5/1999 Audi A4 PB
Audi ADR 125 1.8 4 8/1997 4/1999 Audi A4 PB
Audi ADR 125 1.8 4 11/1994 7/1998 Audi A4 PB
Audi ADR 125 1.8 4 11/1994 4/1999 Audi A4 PB
Audi ADR 125 1.8 4 10/1995 10/1997 Audi A6 PB
Audi ADR 125 1.8 4 10/1995 10/1997 Audi A6 PB
Audi ADR 125 1.8 4 4/1997 8/2000 Audi Cabrio PB
VW ADR 125 1.8 4 12/1996 1/1999 VW Passat PB
Czyli tylko do 2000 roku.
Zaś AGN:
Audi AGN 125 1.8 4 9/1996 w prod. Audi A3 PB
Audi AGN 125 1.8 4 9/1996 7/1998 Audi A3 PB
Audi AGN 125 1.8 4 9/2000 w prod. Audi A3 PB
Seat AGN 125 1.8 4 11/1999 12/2003 Seat Leon PB
Seat AGN 125 1.8 4 10/1998 12/2003 Seat Toledo PB
Skoda AGN 125 1.8 4 10/1996 w prod. Skoda Octavia PB
VW AGN 125 1.8 4 2/1999 10/2000 VW Bora PB
VW AGN 125 1.8 4 6/1997 10/2000 VW Golf PB
Komentarz
-
-
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
O szmelcu to ja napisałem że można mieć pecha i kupić używane auto z super opinią co chodzi
o model i markę - a jeżeli było źle traktowane, dobijane i nie miało wymian części itp to
nawet najlepszy wóz może się okazać bublem - mam tu na myśli tylko stan techniczny
danego pojazdu używanego.
A co chodzi o wersje sprzed 2000r to czytałem gdzieś że przez pierwsze kilka lat produkcji
Octavii (chyba od 1995r) auta te trochę się jednak psuły i dopiero face-lifting fabryczny w
2000r wyeliminował wszystkie te wady - dlatego właśnie napisałem żebyś lepiej wybrał
Octavię po 2000r produkcji bo nie wiem jaki Cię rocznik interesuje.
Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamusiekja ma przed FL i odpukać poza bieżącą eksploatacją nic nie robiłem :roll:
Dodatkowo trzeba dodać że Octavia od połowy lat 90-tych to w zasadzie Volkswagen, to co
się ma w nich pierdzielić ale podobno te sprzed FL miały kilka fabrycznych
niedociągnięć które na zawsze po FL wyeliminowano
Komentarz
-
-
A jeszcze takie pytanie do Was jako znawców Bo do tej pory interesowałem sie głównie VW (głównie takie samochody mam w rodzinie) i moje pytanie jak to jest z tymi silnikami, zawsze myslałem ze vw audi seat i skoda to jedna wielka rodzina i w sumie wszystkie czesci i silnik to to samo. W audi i vw silniki są prawie identyczne patrząc chociażby na niezniszczalny silnik diesla AFN wystepuje zarówno w vw jak i audi a skoda juz nie ma takiego silnika przynajmiej nie montowano w octawiach;/. Wiec jak to jest?? Skoda była tak ambitna ze musiałą własne silniki konstruować i zakładac?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Smoczek1989Wiec jak to jest?? Skoda była tak ambitna ze musiałą własne silniki konstruować i zakładac?
silników tylko wkłada silniki VW, nawet mój kumpel który ma Felicję chyba z końca lat 90'
to śmiga w niej na silniku Golfa czy Polo, już nie pamiętam dokładnie.
To samo nawet np. z najnowszymi Octaviami z silnikami TSI - to też dzieła VW, nie wspominając
o zarąbistych starych TDI które od początku były wkładane do Skody.
To samo oczywiście z zawieszeniem, wyposażeniem i większością rzeczy pod maską - wszystko
to jest VW dlatego napisałem już że to w zasadzie Volkswagen, może tylko trochę inaczej
wykonany, ale z tego co widać to Czesi podeszli do tematu poważnie i produkują już od
dłuższego czasu moim zdaniem tańsze Volkswageny
Spójrz sobie chociażby na Allegro że zamienniki czegokolwiek do Octavii są również
przeznaczone dla całej grupy VW
Komentarz
-
Komentarz